Reiseblogg fra Travellerspoint

Myanmar - Relativt fantastisk

Fantastisk folk, forferdelig infrastruktur

semi-overcast 32 °C
Se Great Latin-Asian adventure, Mexico to Nepal på Jon-Leo's reisekart.

Da jeg planla reisen min var jeg ikke helt sikker på om en tur til Myanmar i det hele tatt var mulig. Jeg tvilte litt på at visum skulle være mulig å skaffe og var skeptisk til å "gi bort" passet mitt til et relativt ukjent lands ambassade lokalisert i et land av arten tredjepart. Min tvil og skepsis skulle forøvrig vise seg å være unødvendig og ubegrunnet, visumsøkeprosessen på Myanmars ambassade like ved Silom Road i Bangkok gikk knirkefritt og bare etter noen få timer stod vi med stemplende pass klare for innreise til Myanmar. Da jeg tidligere (i forrige setning) skrev "vi", mente jeg meg selv (Jon-Leo/undertegnede) og Tom-Erik Dahl Dyrseth (Personnummer; 241236 56 762, bosatt i Trondheim) som jeg studerte med i Grimstad og ved i Trondheim ved flere anledninger de siste fem årene. De følgende avsnittene skildrer vår reise i dette relativt ukjente, men også ganske besøkte landet mellom Thailand, Bangladesh og Kina m.m. Noen kaller landet Myanmar og andre kaller det Burma, innenfor grensene brukes begge deler;

Yangon
Da vi ankom flyplassen i byen jeg trodde var Myanmars hovedstad var vi relativt grønne begge to, vi visste om svært få attraksjoner i landet og enda mindre om overnatting og severdigheter i byen vi akkurat hadde kommet til. Heldigvis var det minibanker på flyplassen noe som forhindret oss i å gå pengeløse rundt i landet de neste kommende dagene. I tillegg traff vi på noen mer beleste chilenske jenter som visste råd og delte taxi med oss inn til byens sentrum. På veien ble vi tipset av taxisjåføren, som trykket alle fem av oss og en til fyr inn i bilen, om diverse ting å se mens vi var i Yangon. Vi brukte dagen effektivt og kom oss til dn kanskje største pagodaen i landet.

large_DSC02214.jpg
En relativt stor (og sikkert enda dyrere) pagoda i Myanmars by Yangon som ikke er hovedstaden allikevel.

Synsende fakta; En pagoda er et slags buddhistisk tempel der folk kan komme for å be (og meditere?). I Myanmar er disse ofte gullbelagte og de er mer vanlige enn både tiggere og internettkafeer. I nærheten av pagodaen finner man ofte også klostre hvor det bor munker. Alle menn i Myanmar må være munk i minst to år i løpet av oppveksten sin, da får de gratis mat og kan sikkert chille en hel del.

large_DSC02220.jpg
Yangons andre og siste severdighet, en Dritstor Budha med utsmykkede føtter

I Yangon var det ikke så mye å gjøre, et doegn var nok og vi kom oss etter mye om og men på en slags nattbuss som skulle frakte oss videre til Bagan, vi ble lovet en 14 timer lang opplevelse på bussen fylt med burmesisk musikk på full guffe og medfølgende musikkvideoer av tilsvarende kvalitet, Altså lav.

Bagan
Heldigvis for oss var løftene om 14 timers nytelse på bussen falske og vi var framme i Bagan etter bare 10 timer med nedsenking i burmesisk musikkultur. Problemet var bare at klokka var 04.15 og vi måtte "haike" med en ponnytaxi fra bussholdeplassen til et sted de kanskje hadde rom til oss. Sett bort fra Toms allergi mot hest og generelt lignende skapninger gikk hele prosessen ganske fint for seg og vi fant både senger og vann før solen rakk å stå opp;

large_DSC02246.jpg
Soloppgang over Bagan, denne elva går helt til Mandalay.

Vi hadde tatt nattbuss i en viss grad for å spare tid, men den mer enn grytidlige ankomsten gjorde oss mindre enn uthvilte så vi sov til langt ut på formiddagen før vi endelig var klare for nye dyster i form av sykling rundt i denne nye plassen. Til tross for varmen var det hele en svært god opplevelse.

90_DSC02357.jpg 90_DSC02249.jpg
Diverse sprell i og rundt pagodaer i området som ble beskrevet av en kollega med ordene "... tror jeg er ganske "amazing".

Grunnen til at vi leide sykler i Bagan var for å se på alle de forskjellige Pagodaene i området. For rundt 800 år siden fant en gjeng ut at det var smart å bygge en del templer og pagodaer akkurat i dette lille området. Ca. 3700 anså de som et passende og rundt nok tall, hva de skulle med så mange er vanskelig å si da det virket som om ingen der egentlig visste det/ikke forstod Oxford-engelsken vår. En ting er hvertfall sikkert, det er utrolig mange av dem og det er svært imponerende å tenke på at noen har plassert så mange steiner i så mange like formasjoner på så mange steder så nærme hverandre.

large_90_DSC02351.jpg
Et av de større templene i Bagan.

En av hovedhobbyene i Bagan, hvertfall for turister, er å observere og forevige bevegelsen til et velkjent himmellegeme. Hovedsakelig i tiden rundt skiftet mellom dag og natt. Jeg snakker (eller skriver, stryk det du synes ikke passer) om himmellegemet solen og dens opp- og nedgang i henholdsvis morgenen og kveldinga. Vi gjorde som alle andre og prøvde å få så gode bilder som mulig, ikke altfor lett med et "point and shoot", men det lar seg gjøre.

large_DSC02364.jpg
large_90_DSC02306.jpg large_90_DSC02298.jpg
Bagans templer og pagodaer i tiden rundt solnedgang samt en liten rakker av et noe mer levende slag.

Det fine med Templene i Bagan er at så og si alle er tilgjengelige for alle. Det er så klart ikke lov å klatre opp på utsiden av de, men alle som ikke står i fare for å rase sammen er det bare å gå inn i. "Inngangsprisen", eller rettere sagt "utgangsprisen" betales ved at du kjøper en eller annen slags souvenir av de mange selgerne i området, eller vrir deg unna. På samme måte som de i Vietnam hilser deg velkommen med "Hello, motobike", føles det litt som om adjø på engelsk er "no thank you" i Myanmar, det er jo en grense på hvor mange postkort, figurer og sandmalerier man kan kjøpe.

DSC02280.jpg DSC02268.jpg
Diverse sprell på helllige steder, relativt varmt og lyst denne dagen

Etter et par dager så vi oss fornøyde og kjøpte nok et par nattbussbilletter videre mot den myteomspunnede byen Mandalay. På busstasjonen satte en munk i gang en stotrete samtale på en slags engelsk. Han var gammel og skrøpelig, men tydeligvis nysgjerrig for bare tre minutter inn i samtalen spurte han "you two gay, no?" hvorpå vi svarte "no" og boardet det som skulle vise seg å være min trangeste bussopplevelse hittil. Bussturen skulle ta 8-9 timer.

Mandalay
I stedet for åtte, tok bussen bare fem timer noe som vil si at vi ble "levert" kl 03.00 på natten. Overraskende nok, igjen, var det problemløst å finne hotell midt på natta. Taximannen tok oss til et billig og greit hotell med det samme. Ankomsten til Mandalay ble dermed en reprise på den vi hadde i Bagan, bare uten solnedgangen. Vi vandret relativt planløst rundt i byen i de første "morgentimene" som for oss betydde ettermiddagen i Norge eller kveldstid i burmesiske klostre.

large_DSC02393.jpg
Det er viktig å ta vare på helsa mens man reiser, har tilbrakte vi så mye som ti minutter.

Etter hvert opfattet en taxisjåfør vår planløshet og tilbød seg selv å kjøre oss rundt til ymse severdigheter i tre timer for den nette sum av 90 kroner. Vi takket ja og fartet rundt fra pagoda til pagoda, immom "verdens største bok", som egentlig ikke var en bok, men bare masse steintavler med graveringer, og etterhvert opp på utkikkspunktet over byen. Derfra spottet vi en golfbane og medfølgende driving range som vi bestemte oss for å besøke dagen etter.

large_IMG_0458.jpg
Artistisk innslag av hund med deler av "verdens største (ikke egentlig en) bok".

På turen møtte vi også en gjeng med kids som hadde et stort fravær av ønsker om ikke å bli tatt bilder av. De syntes det var utrolig gøy å se seg selv på skjermen etterpå, men kanskje litt skuffet over at det ikke var "ta på-skjerm"

IMG_0459.jpg
kule kidz i pagoda

Ifølge diverse kilder er ikke et besøk i Mandalay komplett uten å se et show av "mustache brothers", jeg er ikke helt enig dog det var helt grei underholdning i en garasje på plaststoler. Noe overpriset var det forøvrig og jeg vil anbefale folk å gjøre det hvis de har en kveld uten paner og litt ekstra cash, men totalt sett er det ikke mye valuta for pengene, men to av karta har sittet inne for å fortelle politiske vitser.

IMG_0460.jpg
Komikeren Par Par Lay demonstrerer hvordan det er å sitte i fengsel i Myanmar

Bursdagen min kom og vi feiret med en "foodie tour" rundt omkring på morgenkvisten (nå den faktiske morgnkvisten) som bestod i å spise lokal gatemat. Ikke så mye kjøtt, men veldig godt allikevel, mot slutten måtte vi takke nei til svært mye mat som forhåentpligvis noen andre fikk nytte av. Kanskje en hund eller noe.

IMG_0461.jpg
Tom koser seg, mett som noe som pleier å være veldig mett.

Kalaw - Inle Lake
Etter et grytidlig morgentog og en busstur med folk både på taket og plastkrakker i midtgangen (som resulterte i ny tranghetsrekord) ankom vi et sted kalt Kalaw. Her arrangerte vi oss en tre dagers gåtur med to overnattinger som etter hvert skulle ende opp ved Inle lake. De neste dagene bød på fantastisk landskap, masse interessante folk og spenstig infrstruktur.

large_IMG_0466.jpg
Relativt idyllisk togstsjon midt inne i ingenmannsland.

Med skoene fulle av gjørme, klærne fulle av svette, men svært lite vått tøy ankom vi Inle lake trygt og greit dag nummer tre. Vi spanderte på oss tre ekstra timer med båt som tok oss rundt omkring på innsjøens "sidegater" hvor det fantes både juvelsmeder og silke/lotus-tøyfabrikker. Bakkgatene kalles det av meg fordi man kjører rundt i et slags nett av halvnaturlige kanaler kun avsperret av strå og grunner hvor de lokale gror planter og andre ting som gror.

large_IMG_0463.jpglarge_IMG_0467.jpglarge_IMG_0468.jpg
Nok et knippe artistiske innslag; "falleferdig hytte på et lerrett av blå himmel kledd i skyer og strå" "uten tittel 1.0" og "Uten tittel 2.1" ) tykk for større bilde.

Inle Lake er mest kjent for sine fiskere som padler med en åre rundt beinet og slår etter fisken for å fange den. Rar taktikk, men den fungerer sikkert bra da de fortsatt lever i beste velgående.

large_IMG_0464.jpg
Fiskemann som slår etter fisken med åra si, underlig, men tydeligvis fungerende teknikk.

En del lokale folk selger også sitt "produce" på markedet i byen "nyang shwe" som i tillegg til å være de lokales hengested også nå er inngngsporten for turister som ønsker å besøke innsjøen.

IMG_0465.jpg
lokal fyr som lesser båten sin

Disse steden var i grunn det vi rakk å driste oss ut på i løpet av våre 11 dager i angjeldende land. Overraskende nok kostet kalaset kun omkring NOK 240,-/dag per pers, uten å snu på hver eneste krone, men heller ikke noe unødvendig sløsing. Det er fullt mulig å gjøre dette både dyrere og billigere.

Reisetips

 • Reis utenfor turistsesongen, mange områder i Myanmar er stengt av for turister noe som gjør at selv om det ikke er enormt mange som reiser hit (sammenlighet med andre land) så er "tourist trailen" ganske liten. Turistsessongen varer fa ca. oktober til mars-
 • Kom deg til den mindre kjente "solnedgangspagodaen" i Bagan, det er to man kan dra til, den ene er lett tigjengelig, men full av andre turister. finn den andre.
 • Book deg en tur med et lite firma for "trekking" fra kalaw, vi brukte A1 og fikk en svært hyggelig pris og delte guiden vår kun med to andre, enkelte store aktører har grupper på 10 eller mer noe som begrenser frihetsfølelsen med en tur i "skogen"
 • Skal du ta båttur i Inle lake finn deg en sjåfør på egenhånd, det skal være mye billigere (og bedre) enn å gjøre det gjennom et hotell eller reisebyrå.

Det var det jeg hadde å si om Myanmar, på lang sikt gleder jeg meg til å komme tilbake hit og se hvordan det har forandret seg om noen år, men på kort sikt ser jeg nå fram til Indonesien og strandliv.
Jon-Leo

Skrevet av Jon-Leo 03:33 Arkivert i Burma Tagged bagan mandalay inle_lake yangon myanmar kalaw busstur mustache_brothers Kommentarer (2)

Vietnam

Billig og sånn. - inter mutt, bare en liten oppdatering

sunny 30 °C
Se Great Latin-Asian adventure, Mexico to Nepal på Jon-Leo's reisekart.

Tiden kom hvor jeg forlot mine nye bekjentheter i Hongkong og dro til Vietnam for å reise på egenhånd en snau ukes tid. Noe som slo meg som litt rart med Vietnam var måten de sa hei på på de forskjellige stedene jeg besøkte. I Hanoi hilser de på deg med å si "hello motobike" mens de i Halong bay sier "hello wata, beer". Enkelte andre steder sier de bare hello så jeg tror det er hei på vietnamesisk, men i enkelte dialekter legger de sikkert til litt ekstra som f.eks hei på deg eller noe liknende.

large_DSC02074.jpg
Halong bay(by)!

Fra hanoi tok jeg, etter et par kvelder med noe i glasset (les: dos Equis o.l.), turen til Halong bay som hadde blitt portrettert av gutta i "Top Gear" som et slags himmel på jord. Det var et utrolig vakkert område, men dog en smule turistete. Jeg tok meg selv i å tenke en del ganger "dumme turister" om de andre turistene før jeg innså at jeg selv var en av de og ble både fornærmet og beklagende på samme tid ovenfor min egen person.

DSC02067.jpg
Uselvportrett.

Selv om det var en del folk der var Halong bay ganske spektakulær og det var ekstremt chill å sitte oppe på soldekket og pimpe øl post solnedgang og post varme. Ingen har vel noen sinne tatt skade av litt øl? Øl er godt og øl er sundt, hvertfall sammenlignet med heroin eller blåsyre. Problemet med øl, bortsett fra bieffekten økt magestørrelse ved stort inntak over lenger tid, er kanskje at det er en slags "gateway alkohol" til andre sterkere drikker. Jeg kjenner mange som kan si at øl var den første alkoholholdige drikken de smakte og de har nå prøvd mye annet som f.eks vin, vodka, gin og annet. Jeg blir ikke overrasket hvis til og med mine nærmeste pårørende kan si det samme, men de vokste kanskje opp på en tid hvor hjemmebrent var gatewayen til øl, en noe farligere kombinasjon kanskje.

DSC02095.jpgDSC02072.jpg
Lokale fiskere og selgere.

Vi dro også til Cat ba Island, en øy som var stor nok til å huse mange turistbusser samt en del høye bygninger. Der møtte vi på en interessant hyperaktiv apekatt av en mann. Mens vi andre vandret svettende gjennom jungelen i flip flops løp han frem og tilbake med en vifte for å kjøle oss ned en etter en. Han likte også å lage appelyder og å klatre i lianer, han klatret sistnevnte artikler fortere enn gatemennene klarer å si " hello motobike" og var klar til å posere et øyeblikk senere.

large_90_DSC02107.jpg
Gale apemenn spiser for mye sopp, ikke rart Amerikanerne tapte.

Etter Halong hadde jeg en avslappet kveld i hanoi hvor jeg plutselig møtte på noen kjentfolk igjen og vi dakk mitt livs billigste pils. Det er klart det ikke koster mye å drive et sted som egentlig bare er to kvadratmeter med fortau, noen serdeles små krakker og en øltønne, men kr. 1,50- for en øl er kanskje litt i minste laget, men absolutt i det hyggeligste laget.

DSC02136.jpg
Tempel i Ninh Binh (eller "ling bing" alt etter hvem som hører).

Jeg klarte også å klemme inn en tur til Ninh Binh i mitt relativt trange tidsbudsjett i Vietnam. Jeg er glad jeg gjorde det da dette var en veldig avslappende og stressløs dag. Vandring i tempel, sitting på båt og sykling blandt rismarker vàr god medisin mot Hanois livlige og til tider slitsomme gater. Båtturen gikk langs en slags kanal hvor stort sett damer rodde og det baklengs for vår måte og til tider med beina i stedet for armer. Noen gjør det feil, enten oss eller dem for jeg nekter å tro at begge metoder er like gode.

DSC02149.jpg
Interessant rotaktikk, beinbassert fremdrift.

Syklingen derimot, gikk på helt vanlig måte, ingen overraskelser, dette var kanskje fordi det vår jeg som syklet og det gjorde jeg som vanlig på samme måte som de fleste andre her i verden.

large_DSC02181.jpg
Risdyrkende bonde, han er sikkert en hyggelig fyr han.

Litt vandring i Hanois gater ble det også samt det obligatoriske dresskjøpet av typen sydd type skredder. Litt i sykeste laget er trafikken i nevnte by, men man vender seg etter hvert til den. Jeg gikk glipp av "water puppet show" som har fått blandet kritikk til tross for å være en av Hanois "must sees".

large_DSC02193.jpg
Et slags tempel av et eller annet slags slag ved en slags enorm innsjø som har valgt å anlegge seg selv midt inne o Hanoi.

Etter litt posting og annet snacks ble jeg etterhvert klar til å ta en snartur til Thailand hvor jeg er nå er for å fikse litt visumgreier til myanmar.

Reisetips

 • Bruk litt ekstra penger på en tur til Halong bay, de billigste 3 dagersturene er ikke altfor koselig. Alternativt går det også an å bli igjen på Cat ba Island hvis man vil føre litt på egenhånd.
 • Hold jevn fart når du krysser gatene i Hanoi, det vil alltid være en eller annen scooter der, men hvis du stopper opp kan det hende han treffer deg da han sikter jamført med din hastighet.
 • En dagstur til Nimh Binh er absolutt verdt det, å komme seg ut fra Hanois masete gater er ganske befriende.
 • Drikk på plastikkrakkene i gata, det er en veldig økonomisk måte å ha vorspiel på. En generell tommelfingerregel er "jo mindre krakker jo mindre priser".

Det var det, vi snakkes litt kanskje seinere kanskje.
Jon-Leo

Skrevet av Jon-Leo 02:45 Arkivert i Vietnam Tagged hanoi halong dress billig ninh_binh øl Kommentarer (0)

Tjing tjong Hongkong

Halvannen og en dag i Hongkong

sunny 35 °C
Se Great Latin-Asian adventure, Mexico to Nepal på Jon-Leo's reisekart.

Etter et noe forsinket nattog ankom vi Hongkong ca midt på dagen. Til min unødvendige skuffelse får man visstnok ikke stempel i passet når man kommer inn til Hongkong lenger. På den annen side er pengene derfra muligens planetens feteste noe som på en eller annen måte veier opp for fravær av stempel i pass.

90_DSC01966.jpg
Klassisk kinesisk "sleeper train", her har vi tatt mange slag Yatzi de siste ukene.

Etter nesten tre uker i Kina var det ganske befriende å komme til Hongkong som ble ganske passende beskrevet av en "forbipasserende" i Beijing som "china on easy mode". Omsider var det mulig å kommunisere med folk uten å tegne, mime eller danse. Man betaler dog for privelegiet da Hongkong er det dyreste stedet jeg har vært hittil tror jeg, hvertfall vis du bruker prisindeksen for hostelrom. Jeg hadde ikke mye tid til rådighet i Hongkong, kun 55 timer (ca.), men rakk allikevel å gjøre en hel del. Hongkongs høyeste bygning kunne skilte med min nest dyreste heistur noensinne. Angjeldende heistur førte oss til etasje nummer hundre som kunne by på en relativt spektakulær utsikt over denne lille staten.

large_DSC01975.jpg
Såkalt "crescent light", mitt favorittnaturfenomen nummer 6.

Daglig arrangeres det et slag "lazer-tag" på den andre siden av bukta, er du på den andre andre siden av bukta anbefaler jeg å dra over til den andre siden hvor utsikten er mye bedre enn førstnevnte side, altså den andre andre siden.

large_DSC02000.jpg
City-sized lager tag!

Lysshowet akkompagneres av diverse musikk av uhusket art og starter hver dag kl. 20.00. Vi var litt sent ute så vi hadde god tid til å ikke se showet før det var nesten ferdig. Heldigvis var det bare showet som forsvant og ikke hele skylinen så det var fortsatt en del å ta bilder av.

large_DSC02018.jpg
En siste kveld sammen før alle drar hver til sitt, alle staselig pynta.

På en av Hongkongs øyer, ikke øya hvor du finner den andre andre siden, men den andre øya, finner man Disneyland, flyplassen og en veldig stor Buddha. Jeg veit ikke hvem den er på lista over verdens største buddhaer, men jeg kan tenke meg at han er ganske langt oppe der han sitter og mimrer på toppen av en ås i solsteiken. Han er også lokalisert ganske langt fra diverse andre kjente kjentheter.

large_DSC02022.jpg
Buddha sleiker sol (og tar seg et bad?).

På den andre øya var det også en liten fiskelandsby beskrevet av en eller annen som Hongkongs Venezia. Jeg ser hvor vedkommende tok det fra, men det er kanskje å dra det litt langt da nevnte landsby kun inneholder 3-4 kanaler og er fullt med jus av typen blikk.

large_DSC02032.jpg
En liten bit av Italia? Her driver de å spiller inn film, kan du se ninjaem på siden av båten?

I denne fiskelandsbyen bor de i noen relativt rare kreasjoner av noen hus, noe blekkgreier som ser litt ut som om det er laget av en i resefølget til Dorothy. Noe sier meg at disse husene er rimelig varme å bo i, kun blekkplater eller andre mer eller mindre edle metaller.

large_DSC02030.jpg
ukjent problem i Norge; rustende hus.

Siste dag dro vi en tur på beachen før jeg måtte takke for meg og stikke en tur til flyplassen for å rekke et fly. Hvor flyet er nå er vanskelig å si, men i skrivende stund sitter jeg i Vietnam hvor jeg skal tilbringe de neste dagene. Heldigvis rakk jeg å bli litt solbrent før jeg kom meg inn i skyggen. Oppdatering kommer plutselig

[b]Reisetips[b\]

 • Det kan hende det er en bar i etasjen over eller under observasjonsdekket til den høye bygningen. I så fall skal det være billigere å ta heisen opp dit og kjøpe en øl eller noe slikt.
 • Minibussene som går til den andre siden av øya går raskere og oftere enn de vanlige rutebussene
 • Den store buddhaen er absolutt verdt turen, hvertfall hvis du tar t-banen først og så buss i stedet for "cable-car".
 • skal du til utkikkspunktet over byen på Hongkong Island er det ikke lurt å dra rundt solnedgang da det er helt kaotisk mange folk som skal opp der. Vil du ta solnedgangsbilder reis dit tidlig og bli der.

Skrevet av Jon-Leo 08:07 Arkivert i Hongkong Tagged tower view beach buddha hongkong movie Kommentarer (0)

En utvidet smak av Kina

Nam nam

35 °C

Som vanlig ankom vi ankomstbyen via tog, fra Shanghai gikk turen til Xi'an, Kinas varmehovedstad som kanskje er mest kjent for å huse en gjeng knuste leirfigurer. Angjeldende figurer blir på folkemunne kalt "Terra-Cotta wariors" som har noe med jord, leire og krigere å gjøre. De omlag 8000 leirkrigerne tok ikke mer enn ca 37 år å lage og kostet kun 700 000 menneskeliv, noe som er svært raskt og etter de fleste HMS-regler Kina kunne skilte med på den tiden.

270_DSC01757.jpg
Top dogs.

Etter at gjeng (u)heldige bønder fant leirsamlinga en hang på syttitallet var så og si alle statuene knust, men etter møysommelig arbeid i de følgende 4 tiår har flittige arbeidere satt sammen en god del av hva de kaller verdens største puslespill. Da man ikke kan ha masse bønder vandre fritt rundt gamle leirkrigere ble de pent nødt til å flytte litt. Hva de driver med nå aner jeg ikke bortsett fra mannen som fant "åstedet" som for tiden jobber som signatør på besøkssenteret.

DSC01741.jpg
Meg og krigarane.

Xi'an inneholdt også en stor mur, men jeg glemte bildene derfra, det var en veldig varm sykkeltur som varte tre kvarter og en halv time å komme rundt hele greia. Vi spilte også litt basketball, spiste masse digg mat sammen på runde bord og sletta en hel del før vi dro videre mot Chongquing /Chong ching/.

DSC01761.jpg
Pyntegjenstand, kanskje litt stor til å ha i stua, men den hadde jo passa i en stor hage.

DSC01764.jpg
Fellesmiddag, kinesisk "fondue".

Et nytt nattog og vi var "plutselig" i Chongquing, dette var bare en stopp i noen timer, me vi hadde tid til å dusje og stikke til dyreparken for å se etter pandaer og andre utrydningstruede dyr i bur. Etter en noen liter væsketap og litt mere bussing var vi på Yangtze-elva og drakk litt øl.

90_DSC01769.jpg
på tur i dyreparken

DSC01777.jpg
Bambi i varmen. Kanskje det minst utrydningstruede dyret i parken.

Nedover elva søkte vi ly fra varmen i sola. Der var det vind som gjorde det mer overlevbart. Det var itte så mye å gjøre på båten annet en å spille majong og sånn så vi jorde det. I dette tilfellet betyr sånn å innta en ukjent mengde alkoholholdig drikke. For det meste av typen folkøl som søta bror kaller det.

90_DSC01795.jpg
Undring i solskinn

Tar du seg en svømmetur nedover elva møter du etterhvert på en noe omdiskutert, men udiskuterbart enorm demning kjent som "the three gorges dam". Verdens mestproduserende vannlraftanlegg, det går rykter om andre anlegg rundt om i verden med høyere makseffekt, men kilden (undertegnede) har kanskje funnet det på. Enten i underbevisstheten eller i bevisstheten, hvem vet, ikke jeg hvertfall eller kanskje jeg gjør det. Spør meg en annen dag eller gjør et raskt google-søk på temaet hvis du lurer. Temaet damanlegg altså, ikke hva jeg har og ikke har funnet på. Forøvrig går det ikke an å gjøre raske google-søk i Kina, bare trege sensurerte søk.

DSC01803.jpg DSC01787.jpg
Yangtze-elvas arbeidshester, nogle store tidevannsforskjeller i nevnte elv

Et lite reisefølge unna elva ankom vi omsider Yangshuo, den mest turistofiserte plassen i hele Kina. Det er forøvrig med rette da omhandlende by/tettsted/(norsk ord for villaage?)/sted tilbyr en mengde aktiviteter av typen relativt høy kvalitet. Vi startet der ballet med et kokkekurs hvor vi lærte å lage dumplings (dim sum) og et par andre retter med kjøtt i. Jeg er ingen fan av dumplings, men hvis du er av typen som liker vassne, smakløse og kronglete ting er det kanskje noe for deg.

DSC01839.jpg
Master chef, mintbassert storfe og sweet'n sour chicken.

Vi var innom markedet en tur for å se på frukt og grønt samt litt kjøttvarer, det det sies om Kina og spising av hund er visst ikle bare en "urban legend", her spiser de alt og menneskets beste venn er intet unntak.

thumb_IMG_0426.jpg thumb_IMG_0423.jpg
thumb_IMG_0425.jpg thumb_IMG_0424.jpg
Pyntegrønnsaker, bør helst spises også.

Dagen etter ble hele gjengen på 8 samt vår ceo med på sykkeltur rundt i nærområdet hvor det var masse stilige fjell med trær på. Vi tok oss et gjørmebad etterfulgt av et varmt bad i noen "hot springs" inni ei hule med masse lys i og kule skilt med dårlig oversettelse (se høyaktuelle bilder nedenfor).

DSC01855.jpg
We're on a bridge, lagbilde.

thumb_DSC01905.jpg thumb_DSC01904.jpg
thumb_DSC01903.jpg thumb_DSC01913.jpg
Diverse kinesisk lektyre av ikke nevneverdig høy kvalitet.

90_DSC01868.jpg
På "sykkelryggen", Kinas nest største idrett etter tuting.

På kvelden tok vi turen for p fiske litt, eller snarere se på fiskene ful. En gang for x antall år siden fant en glup fiskefyr ut at han kunne fange en gjeng fugler og få de til å fiske for han. Ved å knyte et strå rundt halsen dens klarer de ikke å svelge fisken helt noe som gjør det mulig for fiskekisen å "melke" ut fisken fra fuglens hals. Hvorfor fuglene ikke stiller av veit da foglarna.

IMG_6538.jpg IMG_6255.jpg
Fiskemenn, også kjent som fiskere.

Etter en ny kveld på druen passet det veldig bra å stå opp tidlig for å ta oss en god kajakktur nedover en eller annen elv ikke så langt unna byen. Koselig og overraskende avslappende gikk det hele for seg lenge nok til at vi rakk å komme for sent til utsjekkingssystemet fra hotellet.

IMG_6401.jpg
En liten kajakktur skader ikke post fylla.

IMG_6444.jpg
kan vi klatre denne?

Reisetips;

 • Selv om det er ganske varmt er sykkelturen rundt Xi'ans bymur en fin opplevelse, men ikke glem at muren er hele 13-14 km så sett av en del tid.
 • Prøv "Hot Pot" hvis du har muligheten, god mat som du "koker" selv på bordet.
 • en sykkeltur i Yangshou, ikke nødvendigvis guidet, men gjerne guidet, er en kjempemessig måte å se byen og området rundt på.
 • "Comoranfisking" er veldig underholdende dog noe makabert.

Det var stort sett Kina for min del, snart hopper jeg på Facebook igjen og sjekker ut alle snapchattene som har akkumulert seg i løpet av de siste to ukene.

Håper du leste dette ekstremt viktige dokumentet
X's 'n O's
J-Lo!

Skrevet av Jon-Leo 23:54 Arkivert i Kina Tagged train panda xi'an yangtze yangshoo Kommentarer (0)

Beijing og Shanghai samt en ørliten smak av Johannesburg.

overcast 25 °C
Se Great Latin-Asian adventure, Mexico to Nepal på Jon-Leo's reisekart.

Nå har jeg kommet meg til Kina, dette store landet som du egentlig ikke kommer inn i ved å grave rett ned fra Norge. Dette er fordi den kinesiske ambassaden i Norge ikke utesteder visum som gir tilgang til landet via mantel, grensevaktene vil sende deg rett tilbake og be deg innta landet på enn sivilisert måte i stedet. Her er et velkjent naturfenomen;

large_90_DSC01578.jpg
Den kinesiske mur, lang og bred (hvis det er lov å si). Med formann Maos signatur i fjellsiden, han var en veldig stor mann

På vei til angjeldende land hadde jeg en natt i Johannesburg, en by i landet Afrika. Den ligger ganske langt sør i Afrika. Etter en lang flytur fra Rio med urovekkende lite søvn klarte jeg å klævve meg på en tur til Soweto, Mandelas bosted og Sør-Afrikas krybbe for "språkdebatt".

DSC01550.jpg 90_DSC01540.jpg
Sør-Afrikas svar på nynorskdebatten, noe mer opphetet. En nogle enkel barnehage styrt av de lokale folka som ikke har noe annet å gjøre.

Vel gjennom kinesisk immigrasjonskontroll hadde jeg en dag i regnet før jeg møtte opp med min neste turgruppe som jeg skal henge med fra Beijing til Hongkong.

large_90_DSC01559.jpg
Armbilde, på en bakgrunn av prektige kommunistsymboler.

I disse sammentreffenes tider skulle detvise seg at nok en Fetsokning fra 88-kullet hadde kommet seg ut av Norge og til samme hjørne av verden som meg. I Beijing tok vi oss en tur til å se på en mur og en by som pleide å være forbudt å dra til.

large_DSC01591.jpg
Litt mer mur, det var generelt mye mur der, her i gjengrodd versjon.

270_DSC01583.jpg DSC01580.jpg
For mother China

DSC01600.jpg IMG_0408.jpg
Ornamenter i form av oransjbasserte insekter.

Fakta; den forbudte by er omlag 72 hektar. En hektar er 10 000 kvadratmeter, jeg tror hektar har fått navnet sitt fra tilsvarende sted som hekto, som i hektogram som betyr hundre gram. Altså er hektar hundre ganger hundre meter, eller hekto ganger hekto meter. I den forbudte by er det mange hus og ingen trær da keiseren var redd for å bli kverka av fallende epler eller folk som lusket bak trærne.

large_DSC01615.jpg
Den forbudte by, god vaktet av formann Mao.

large_DSC01630.jpg
Good luck kiss?

Beijing hadde masse mer å by på, foruten kong fu-show og et besøk til diverse templer kan man slukke småsulten med diverse friterte godsaker;

DSC01635.jpg DSC01641.jpg
En liten mellommåltidssnack? Hva med litt skorpion eller edderkopp?

DSC01636.jpg
Steffan våger seg utpå, nam nam

Vi stakk også en tur til "the temple of heaven" også hvor de pleide å ofre ting til diverse guder og sånn, nå brukes det til gym for den eldr garde.

DSC01654.jpg
Rytmisk sportgymnastikk uten musikk, men med veldig fine farger.

Etter en 16 timer lang togtur med diverse kortspilling, padspilling og halvsoving ankom gjengen på ni Shanghai på morgenen en eller annen ukedag, kanskje fredag. Det var nok fredag ja. Shanghai har en imponerende skyline som dessverre ikke var mulig å se så mye av da det var relativt tåkete;

DSC01682.jpg
Masse høye bygninger, når helt opp i skyene.

I Shanghai dro vi på museum, bevitnet hårreisende akrobatikk i form av show og stakk på et museum for propaganda. Guiden vår "Jackie" tok oss rundt omkring i denne relativt vestlig-inspirerte byen. En tur til Hagen og en tur til "city of god" var begge fine opplevelser med røkelse, skilpadder fisk stein o.l. dere skjønner tegninga.

DSC01685.jpg
KFC og kinesisk "KFC"

90_DSC01693.jpg
Liten bit av hage.

90_DSC01720.jpg 90_DSC01715.jpg
Litt kinesisk propaganda

Reisetips;

 • kung fu showet i Shanghai er helt konge, verdt hver eneste Yuan, løp og kjøp.
 • Er man flere er det veldig billig og opplevelsesrikt å dele en rekke retter på en av de vanlige kinesiske restaurantene, gjennomsnittlig middagstipset så langt har vært 25 kroner.
 • hvis du klarer å oppdrive det er propagandaplakatmuset i Shanghai verdt en titt.

Beklager mangel på bilder, håper jeg snubler over en bedre tilkobling snart, nå venter "terra-cotta wariors" og yangste-elva for min del.
Vi blogges!
Jon-Leo

Skrevet av Jon-Leo 20:17 Arkivert i Kina Tagged china beijing great_wall mao johannesburg snacks Kommentarer (2)

(Innlegg 6 - 10 av 24) « Side 1 [2] 3 4 5 »