Reiseblogg fra Travellerspoint

Myanmar - Relativt fantastisk

Fantastisk folk, forferdelig infrastruktur

semi-overcast 32 °C
Se Great Latin-Asian adventure, Mexico to Nepal på Jon-Leo's reisekart.

Da jeg planla reisen min var jeg ikke helt sikker på om en tur til Myanmar i det hele tatt var mulig. Jeg tvilte litt på at visum skulle være mulig å skaffe og var skeptisk til å "gi bort" passet mitt til et relativt ukjent lands ambassade lokalisert i et land av arten tredjepart. Min tvil og skepsis skulle forøvrig vise seg å være unødvendig og ubegrunnet, visumsøkeprosessen på Myanmars ambassade like ved Silom Road i Bangkok gikk knirkefritt og bare etter noen få timer stod vi med stemplende pass klare for innreise til Myanmar. Da jeg tidligere (i forrige setning) skrev "vi", mente jeg meg selv (Jon-Leo/undertegnede) og Tom-Erik Dahl Dyrseth (Personnummer; 241236 56 762, bosatt i Trondheim) som jeg studerte med i Grimstad og ved i Trondheim ved flere anledninger de siste fem årene. De følgende avsnittene skildrer vår reise i dette relativt ukjente, men også ganske besøkte landet mellom Thailand, Bangladesh og Kina m.m. Noen kaller landet Myanmar og andre kaller det Burma, innenfor grensene brukes begge deler;

Yangon
Da vi ankom flyplassen i byen jeg trodde var Myanmars hovedstad var vi relativt grønne begge to, vi visste om svært få attraksjoner i landet og enda mindre om overnatting og severdigheter i byen vi akkurat hadde kommet til. Heldigvis var det minibanker på flyplassen noe som forhindret oss i å gå pengeløse rundt i landet de neste kommende dagene. I tillegg traff vi på noen mer beleste chilenske jenter som visste råd og delte taxi med oss inn til byens sentrum. På veien ble vi tipset av taxisjåføren, som trykket alle fem av oss og en til fyr inn i bilen, om diverse ting å se mens vi var i Yangon. Vi brukte dagen effektivt og kom oss til dn kanskje største pagodaen i landet.

large_DSC02214.jpg
En relativt stor (og sikkert enda dyrere) pagoda i Myanmars by Yangon som ikke er hovedstaden allikevel.

Synsende fakta; En pagoda er et slags buddhistisk tempel der folk kan komme for å be (og meditere?). I Myanmar er disse ofte gullbelagte og de er mer vanlige enn både tiggere og internettkafeer. I nærheten av pagodaen finner man ofte også klostre hvor det bor munker. Alle menn i Myanmar må være munk i minst to år i løpet av oppveksten sin, da får de gratis mat og kan sikkert chille en hel del.

large_DSC02220.jpg
Yangons andre og siste severdighet, en Dritstor Budha med utsmykkede føtter

I Yangon var det ikke så mye å gjøre, et doegn var nok og vi kom oss etter mye om og men på en slags nattbuss som skulle frakte oss videre til Bagan, vi ble lovet en 14 timer lang opplevelse på bussen fylt med burmesisk musikk på full guffe og medfølgende musikkvideoer av tilsvarende kvalitet, Altså lav.

Bagan
Heldigvis for oss var løftene om 14 timers nytelse på bussen falske og vi var framme i Bagan etter bare 10 timer med nedsenking i burmesisk musikkultur. Problemet var bare at klokka var 04.15 og vi måtte "haike" med en ponnytaxi fra bussholdeplassen til et sted de kanskje hadde rom til oss. Sett bort fra Toms allergi mot hest og generelt lignende skapninger gikk hele prosessen ganske fint for seg og vi fant både senger og vann før solen rakk å stå opp;

large_DSC02246.jpg
Soloppgang over Bagan, denne elva går helt til Mandalay.

Vi hadde tatt nattbuss i en viss grad for å spare tid, men den mer enn grytidlige ankomsten gjorde oss mindre enn uthvilte så vi sov til langt ut på formiddagen før vi endelig var klare for nye dyster i form av sykling rundt i denne nye plassen. Til tross for varmen var det hele en svært god opplevelse.

90_DSC02357.jpg 90_DSC02249.jpg
Diverse sprell i og rundt pagodaer i området som ble beskrevet av en kollega med ordene "... tror jeg er ganske "amazing".

Grunnen til at vi leide sykler i Bagan var for å se på alle de forskjellige Pagodaene i området. For rundt 800 år siden fant en gjeng ut at det var smart å bygge en del templer og pagodaer akkurat i dette lille området. Ca. 3700 anså de som et passende og rundt nok tall, hva de skulle med så mange er vanskelig å si da det virket som om ingen der egentlig visste det/ikke forstod Oxford-engelsken vår. En ting er hvertfall sikkert, det er utrolig mange av dem og det er svært imponerende å tenke på at noen har plassert så mange steiner i så mange like formasjoner på så mange steder så nærme hverandre.

large_90_DSC02351.jpg
Et av de større templene i Bagan.

En av hovedhobbyene i Bagan, hvertfall for turister, er å observere og forevige bevegelsen til et velkjent himmellegeme. Hovedsakelig i tiden rundt skiftet mellom dag og natt. Jeg snakker (eller skriver, stryk det du synes ikke passer) om himmellegemet solen og dens opp- og nedgang i henholdsvis morgenen og kveldinga. Vi gjorde som alle andre og prøvde å få så gode bilder som mulig, ikke altfor lett med et "point and shoot", men det lar seg gjøre.

large_DSC02364.jpg
large_90_DSC02306.jpg large_90_DSC02298.jpg
Bagans templer og pagodaer i tiden rundt solnedgang samt en liten rakker av et noe mer levende slag.

Det fine med Templene i Bagan er at så og si alle er tilgjengelige for alle. Det er så klart ikke lov å klatre opp på utsiden av de, men alle som ikke står i fare for å rase sammen er det bare å gå inn i. "Inngangsprisen", eller rettere sagt "utgangsprisen" betales ved at du kjøper en eller annen slags souvenir av de mange selgerne i området, eller vrir deg unna. På samme måte som de i Vietnam hilser deg velkommen med "Hello, motobike", føles det litt som om adjø på engelsk er "no thank you" i Myanmar, det er jo en grense på hvor mange postkort, figurer og sandmalerier man kan kjøpe.

DSC02280.jpg DSC02268.jpg
Diverse sprell på helllige steder, relativt varmt og lyst denne dagen

Etter et par dager så vi oss fornøyde og kjøpte nok et par nattbussbilletter videre mot den myteomspunnede byen Mandalay. På busstasjonen satte en munk i gang en stotrete samtale på en slags engelsk. Han var gammel og skrøpelig, men tydeligvis nysgjerrig for bare tre minutter inn i samtalen spurte han "you two gay, no?" hvorpå vi svarte "no" og boardet det som skulle vise seg å være min trangeste bussopplevelse hittil. Bussturen skulle ta 8-9 timer.

Mandalay
I stedet for åtte, tok bussen bare fem timer noe som vil si at vi ble "levert" kl 03.00 på natten. Overraskende nok, igjen, var det problemløst å finne hotell midt på natta. Taximannen tok oss til et billig og greit hotell med det samme. Ankomsten til Mandalay ble dermed en reprise på den vi hadde i Bagan, bare uten solnedgangen. Vi vandret relativt planløst rundt i byen i de første "morgentimene" som for oss betydde ettermiddagen i Norge eller kveldstid i burmesiske klostre.

large_DSC02393.jpg
Det er viktig å ta vare på helsa mens man reiser, har tilbrakte vi så mye som ti minutter.

Etter hvert opfattet en taxisjåfør vår planløshet og tilbød seg selv å kjøre oss rundt til ymse severdigheter i tre timer for den nette sum av 90 kroner. Vi takket ja og fartet rundt fra pagoda til pagoda, immom "verdens største bok", som egentlig ikke var en bok, men bare masse steintavler med graveringer, og etterhvert opp på utkikkspunktet over byen. Derfra spottet vi en golfbane og medfølgende driving range som vi bestemte oss for å besøke dagen etter.

large_IMG_0458.jpg
Artistisk innslag av hund med deler av "verdens største (ikke egentlig en) bok".

På turen møtte vi også en gjeng med kids som hadde et stort fravær av ønsker om ikke å bli tatt bilder av. De syntes det var utrolig gøy å se seg selv på skjermen etterpå, men kanskje litt skuffet over at det ikke var "ta på-skjerm"

IMG_0459.jpg
kule kidz i pagoda

Ifølge diverse kilder er ikke et besøk i Mandalay komplett uten å se et show av "mustache brothers", jeg er ikke helt enig dog det var helt grei underholdning i en garasje på plaststoler. Noe overpriset var det forøvrig og jeg vil anbefale folk å gjøre det hvis de har en kveld uten paner og litt ekstra cash, men totalt sett er det ikke mye valuta for pengene, men to av karta har sittet inne for å fortelle politiske vitser.

IMG_0460.jpg
Komikeren Par Par Lay demonstrerer hvordan det er å sitte i fengsel i Myanmar

Bursdagen min kom og vi feiret med en "foodie tour" rundt omkring på morgenkvisten (nå den faktiske morgnkvisten) som bestod i å spise lokal gatemat. Ikke så mye kjøtt, men veldig godt allikevel, mot slutten måtte vi takke nei til svært mye mat som forhåentpligvis noen andre fikk nytte av. Kanskje en hund eller noe.

IMG_0461.jpg
Tom koser seg, mett som noe som pleier å være veldig mett.

Kalaw - Inle Lake
Etter et grytidlig morgentog og en busstur med folk både på taket og plastkrakker i midtgangen (som resulterte i ny tranghetsrekord) ankom vi et sted kalt Kalaw. Her arrangerte vi oss en tre dagers gåtur med to overnattinger som etter hvert skulle ende opp ved Inle lake. De neste dagene bød på fantastisk landskap, masse interessante folk og spenstig infrstruktur.

large_IMG_0466.jpg
Relativt idyllisk togstsjon midt inne i ingenmannsland.

Med skoene fulle av gjørme, klærne fulle av svette, men svært lite vått tøy ankom vi Inle lake trygt og greit dag nummer tre. Vi spanderte på oss tre ekstra timer med båt som tok oss rundt omkring på innsjøens "sidegater" hvor det fantes både juvelsmeder og silke/lotus-tøyfabrikker. Bakkgatene kalles det av meg fordi man kjører rundt i et slags nett av halvnaturlige kanaler kun avsperret av strå og grunner hvor de lokale gror planter og andre ting som gror.

large_IMG_0463.jpglarge_IMG_0467.jpglarge_IMG_0468.jpg
Nok et knippe artistiske innslag; "falleferdig hytte på et lerrett av blå himmel kledd i skyer og strå" "uten tittel 1.0" og "Uten tittel 2.1" ) tykk for større bilde.

Inle Lake er mest kjent for sine fiskere som padler med en åre rundt beinet og slår etter fisken for å fange den. Rar taktikk, men den fungerer sikkert bra da de fortsatt lever i beste velgående.

large_IMG_0464.jpg
Fiskemann som slår etter fisken med åra si, underlig, men tydeligvis fungerende teknikk.

En del lokale folk selger også sitt "produce" på markedet i byen "nyang shwe" som i tillegg til å være de lokales hengested også nå er inngngsporten for turister som ønsker å besøke innsjøen.

IMG_0465.jpg
lokal fyr som lesser båten sin

Disse steden var i grunn det vi rakk å driste oss ut på i løpet av våre 11 dager i angjeldende land. Overraskende nok kostet kalaset kun omkring NOK 240,-/dag per pers, uten å snu på hver eneste krone, men heller ikke noe unødvendig sløsing. Det er fullt mulig å gjøre dette både dyrere og billigere.

Reisetips

  • Reis utenfor turistsesongen, mange områder i Myanmar er stengt av for turister noe som gjør at selv om det ikke er enormt mange som reiser hit (sammenlighet med andre land) så er "tourist trailen" ganske liten. Turistsessongen varer fa ca. oktober til mars-
  • Kom deg til den mindre kjente "solnedgangspagodaen" i Bagan, det er to man kan dra til, den ene er lett tigjengelig, men full av andre turister. finn den andre.
  • Book deg en tur med et lite firma for "trekking" fra kalaw, vi brukte A1 og fikk en svært hyggelig pris og delte guiden vår kun med to andre, enkelte store aktører har grupper på 10 eller mer noe som begrenser frihetsfølelsen med en tur i "skogen"
  • Skal du ta båttur i Inle lake finn deg en sjåfør på egenhånd, det skal være mye billigere (og bedre) enn å gjøre det gjennom et hotell eller reisebyrå.

Det var det jeg hadde å si om Myanmar, på lang sikt gleder jeg meg til å komme tilbake hit og se hvordan det har forandret seg om noen år, men på kort sikt ser jeg nå fram til Indonesien og strandliv.
Jon-Leo

Skrevet av Jon-Leo 03:33 Arkivert i Burma Tagged bagan mandalay inle_lake yangon myanmar kalaw busstur mustache_brothers

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Kommentarer

Til å være sååå gammel (se Toms personnummer) ser han forbløffende ung ut. Født til og med før sine foreldre. Godt gjort :-) Veldig fin blogg, gode kommentarer og fine bilder!

fra Inger Dahl Dyrseth

Genialt skrevet! :) kjenner såå igjen å bli sluppet av bussen midt på natten :)

fra Sara

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Enter your Travellerspoint login details below

( Hva er dette? )

Hvis du ikke er Travellerspoint medlem kan du gratis bli medlem.

Bli medlem av Travellerspoint